2015/01/01

Patrick Rothfuss. Vėjo vardas / Išminčiaus baimė (I, II d.)

Vėjo vardas: romanas / Patrick Rothfuss. - Vilnius: Tyto alba, 2011. - 630, [2] p. - ISBN 978-9986-16-828-7.
Išminčiaus baimė: karaliaus žudiko kronikos I D. / Patrick Rothfuss. - Vilnius: Tyto alba, 2013. 519, [1] p. - ISBN 978-9986-16-965-9
Išminčiaus baimė: karaliaus žudiko kronikos II D. / Patrick Rothfuss. - Vilnius: Tyto alba, 2013. 493, [2] p. - ISBN 978-9986-16-978-9.


Metus baigiau su magine fantastika – Patricko Rothfusso „Karaliaus žudiko kronikomis“ („Vėjo vardas“ (2011), „Išminčiaus baimė“ (I, II d., 2013). Jos jau keletą mėnesių skaityklėje laukė savo eilės, kol galiausiai pajutau, kad tamsus, tingus ir, sutikite, kiek slaptingas žiemos tarpšventinis laikotarpis yra pats tas metas skaityti magiškas knygas. Arba knygas apie magiją. Čia jau kaip pasiseks įsijauti. 

Knygų apimtis įspūdinga, istorija spalvinga, todėl, tikėtina, geriau būtų leisti jai susigulėti iki rasis nuosėdos — išryškės esminiai, raktiniai pasakojimo momentai. Šviežias įspūdis ne visada yra pats tikriausias ir teisingiausias. Antra vertus, man ši istorija pasirodė visgi labiau apie magiją nei magiška, taigi nujaučiu, kad už nuosėdas greitesnė būtų užmarštis.
P. Rothfussas, kuria istoriją apie istoriją, t.y. atskleidžia mito kilmę – tikruosius paslaptingo raudonplaukio didvyrio Kvouto, apie kurio žygius sklinda neįtikėtinos legendos, nuotykius, pasakoja jo gyvenimo kelią. Rašytojas savo herojaus lūpomis nepavargdamas vėl ir vėl kartoja: tarp tikrosios istorijos ir ją aidu atkartojančios šlovingos legendos nieku gyvu negalima dėti lygybės ženklo. Mat tiesa, deja, kur kas proziškesnė. Paradoksalu, nes iš esmės tuo pačiu teiginiu galima apibūdinti ir paties P. Rothfusso „Kronikas“ – garsas apie jas atsiliepimų ir rekomendacijų pavidalu gerokai pralenkė tikrovę. O gal čia ir slypi dalis geros istorijos paslapties? Bet tik dalis.

Skaičiau „Kronikas“ ir vis bandžiau rasti atsakymą, kur tas anotacijoje pabrėžtas jų panašumas į J. R. R. Tolkieno „Žiedų valdovą“? Linkstu manyti, kad anotacijos autorius (-ė) kalbėjo ne apie lyginamų kūrinių turinį. Juk turinio prasme „Kronikos“ kur kas (netgi pernelyg) artimesnės J. K. Rowling „Hariui Poteriui“. Ir čia, manyčiau, viena didžiausių „nelaimių“. Mat P. Rothfussas, atrodytų, lyg ir pajėgus priartėti prie Tolkieno, bet… Bet. „Žiedų valdovas“ – viena sunkiausių mano skaitytų knygų ir nieku gyvu pirmiausia jos neapibūdinčiau kaip įdomios. Tik įveikęs šį iššūkį supranti, kokia didinga, įtraukianti, užvaldanti ši istorija. O P. Rothfussui kažkas pakiša koją – gal skuba, pataikavimas skaitytojui, tuštybė, pelnas... Taip, jis kuria gerą istoriją, bet nepakankamai gerą, kad ši galėtų būti pavadinta išskirtine. Kodėl žodį „nelaimė“ rašau kabutėse? Nes, įtariu, jei P. Rothfussas būtų atsisakęs visų greitą šlovę žadančių blizgučių ir turinio kartočių, jo kūrinys būtų išskirtinis, taip, tačiau... Nepakankamai geras, kad pelnytų sėkmę čia ir dabar

Neteigiu, kad spręsdamas populiarumo ir išskirtinumo dilemą (jei anoji apskritai rašytojui sąmoningai kilo) P. Rothfussas pasirenka klaidingai, tačiau viliuosi, kad „Kronikos“ – tik plunksnos pramankštinimas prieš ateities iššūkius. Ir žvelgiant iš šios pozicijos, turime labai neblogą rezultatą. Taip, romaną smukdo sekimas „Hario Poterio“ pėdomis (nesiginčiju, skirtumų tarp Kvouto ir Hario daugiau nei panašumų, bet pastarųjų, deja, irgi daugoka), esama ir silpnokų, pernelyg ištęstų epizodų, migdančių beverčių dialogų. Bene labiausiai kliuvo pagrindinio veikėjo Kvouto charakterio nenuoseklumas, jo patirti išgyvenimai, turėję suformuoti asmenybę, mano akimis, neretai prasilenkia su dominuojančiu tiesmukumu, karštakošiškumu, o kartais – netgi nuovokos stoka. Šitai kiek kompensuoja subtili meilės linija, tačiau „Išminčiaus baimei“ artėjant pabaigos link, subtilumo vis mažiau, o nenuovokumo ir dirbtinio dramatizmo vis daugiau.

Tačiau yra ir naujų, smalsumą uždegančių maginės fantastikos idėjų, virtinė dėmesį išlaikančių nuotykių, o rašymo stilius nereikalauja iš skaitytojo didesnio susikaupimo. Šįkart tai privalumas, mat leidžia vertinti knygą kaip nors ir ilgą, tačiau nesudėtingą ir smagų skaitinį. Manau, pretenzijos į kažką daugiau šiuo atveju būtų nepagrįstos.

Vertintina
Rekomenduotina
Skaitytina
Peiktina
Naikintina

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą